5 koraka do postizanja svojih ciljeva – preuzeto iz NLP-a

Motivacija za postavljanje cilja obično proističe iz prepoznavanja da biste želeli da napravite promenu u određenom području vašeg života. Samo donošenje odluke o postavljanju nekog cilja odličan je način da probijete vaše barijere, ali plan sam po sebi nije akcija i samo ako nešto  preduzmete, ako plan preraste u akciju, možete zaista doći do rezultata kojima se nadate.

Evo pet koraka koji smo preuzeli od nlp trener-a, a koji će vam pomoći da ciljeve pretvorili u rezultate:

 

1. Navedite motivaciju za svoj cilj

Razumevanje činjenice ZAŠTO želite da promenite određenu situaciju, naviku ili obrazac pruža vam gorivo da se provučete do cilja u trenucima za koje osećate da vam nedostaje snaga volje. Na primer, ako vam je cilj zdraviji život, to bi moglo biti iz mnogih razloga; da li želite da vežbate da biste bili u formi, tako da možete imati telo kojeg se nećete stideti kada odete na more? Da li želite da promenite svoje prehrambene navike kako biste se osećali bolje? Da li želite da specifičnom ishranom i vežbanjem obezbedite sebi više energije i da pomognete sebi da bolje reagujete na stres na poslu? Zaista definišite šta želite da postignete kao rezultat postavljanja vašeg cilja – jer što vam je to jasnije, biće vam lakše da postanete posvećeni svom cilju. Takođe možete da sačuvate fotografije ili podsetnike svoga „zašto“ na ekranu telefona, na frižideru ili negde gde ćete taj podsetnik viđati svakoga dana kako bi delovao kao dodatna doza dnevne motivacije.

 

2. Podelite svoj plan akcije na korake

Kada razbijemo svoj cilj na manje korake akcije, verovatnije je da ćemo zadržati tempo da bismo ih mogli ostvariti. Na primer, jedan od vaših ciljeva možda je učestvovanje u maratonu od 10 kilometara i možda već neko vreme niste vežbali. Možete da razbijete ovaj cilj na manje delove, jedan deo može biti istraživanje maratona u kojima biste želeli da učestvujete, drugi bi mogao da se obavezuje na svakodnevno vežbanje da biste povećali izdržljivost, drugi deo cilja mogao bi biti da jedete zdraviju hranu za obezbedjivanje više energije i možda bi drugi deo vašeg cilja mogao da uključi prikupljanje sredstava ili sponzorstvo da biste donirali u dobrotvorne svrhe što bi takođe moglo zahtevati određeno planiranje. Kada razbijete svoj cilj na manje jedinice kojima možete da se pozabaviite, manja je verovatnoća da ćete se osećati preplavljenim i verovatnije ćete održati uverenje da je vaš cilj dostižan.

 

3. Odredite rokove za izvršenje pojedinačnih koraka

Dakle, postavili ste cilj i podelili ga na korake, treći korak je da postavite vremensku liniju za svoje korake akcije, jer ćete na taj način uspeti da steknete tačnu predstavu o tome koliko će vam trebati da postignete svoj cilj. Vaš dugoročni cilj može da bude da živite u inostranstvu, a vaši kratkoročni ciljevi mogu uključivati istraživanje, podnošenje zahteva za vizu, rezervaciju letova, pakovanje, pronalazak mesta za život i odlučivanje koju karijeru želite da nastavite. Zapisivanje ciljeva i sastavljanje rokova za njih ne samo da će da održava vašu motivaciju, već će vam omogućiti da i vaš dugoročni cilj održavate u prvom planu. Možete dodati svoje rokove uz korake akcije u kalendar na vašem zidu ili na telefonu da biste podsetili na vaše namere. Takođe možete da preuzmete aplikacije za upravljanje vremenom koje vam mogu pomoći da pratite vaše korake i slično.

 

4. Napišite listu

Kada ste postavili svoj cilj, podelili ga na korake akcije i postavili relevantne vremenske rokove – mogli biste razmotriti i pisanje spiska svih prednosti postizanja vašeg cilja. Kako će to izgledati? Kako ćete se osećati? Kako će sve to uticati na vaš životni stil? Kako ćete proslaviti? Napravite listu svih razloga zbog kojih želite da ostvarite svoj cilj i držite je negde blizu ruke, na primer u novčaniku, automobilu, na frižideru, stolu ili ogledalu u spavaćoj sobi. Lista će potvrđivati rezultate postizanja vašeg cilja i pomoći će vam da vizualizujete svoj uspeh dok ga ne budete mogli postići.

 

5. Održavajte motivaciju

Kada postavite cilj, ostalim ljudima koji su na neki način uključeni može biti lakše kada znaju za vaš plan. Ti ljudi mogu biti vaši life couch-evi, prijatelji od poverenja, instruktori fitnesa ili jednostavno vaši prijatelji. Kada drugi znaju i upućeni su u vaše korake akcije, imate veću verovatnoću da ćete ostati posvećeni jer imate nekoga ko će vam pružiti drugačiju perspektivu u bilo kojim trenucima u kojima se možete suočiti sa izazovima ili kada iskusite pad volje. Možda biste mogli da prolazite kroz proces zajedno sa grupom prijatelja da biste se bodrili kao grupa, da održite nedeljnu sesiju sa Life Coach-om da biste prevazišli bilo kakav otpor ili će vam možda fitnes trener pomoći da pređete svoje granice ako osećate da posustajete. Spoljna motivacija i druženje je odličan način za postizanje naših ciljeva, a istovremeno se podržavate i pruža vam i osobu sa kojom ćete proslaviti vaša dostignuća. Obeležavanje svake prekretnice ne samo da će vam pomoći da se osećate sjajno, već pomaže i vašem podsvesnom umu da poveže akcione korake sa rezultatom (proslavom) što vas na duže staže podstiče da postavite još više ciljeva!

Koje ćete ciljeve postaviti sebi? Voleli bismo da saznamo, javite nam u komentarima ispod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget