13. nedelja trudnoće – Dobrodošli u drugo tromesečje!

Uspeli ste, čestitamo! Sa 13. nedeljom trudnoće za vama je prvo tromesečje koje je vaše telo pripremilo na stvaranje još jednog života, a vama donelo brojne promene koje se polako i vizuelno vide. Beba je završila ciklus ubrzanog kreiranja i razvoja svih unutrašnjih organa. Mnogi od njih već funkcionišu i polako doprinose bebinom razvoju.

U predstojećim nedeljama mamama će rasti stomak, osetiće nove promene, ali i prve pokrete u stomaku. Trebalo bi da se hormonalni udari sada smire, a kilaža raste.

Od 13. nedelje trudnoće rizik od pobačaja je manji za 65%

U odnosu na prošlu sedmicu beba je porasla za 3 cm, pa od temena do stražnjice sada ima oko 8 cm i teška je 20 grama, veličine jednog limuna. Ako pratite trudnoću po nedeljama setićete se da je pre samo mesec dana bila veličine zrna grožđa.

Lice fetusa sada ima gotovo isti izgled bebe na rođenju. Glava je i dalje disproporcionalna, ali se sada njen razvoj usporava. Na rođenju će ona činiti ¼ ukupne veličine bebe, ali do tada će se menjati još puno stvari. Beba već sada ima formirane otiske prstiju na vrlo tankoj koži koja je i dalje providna i tanka.

13. nedelja trudnoće je obeležena daljim razvojem organa za varenje, creva se povlače dublje u telo, pankreas započinje proizvodnju insulina, a jetra počinje da proizvodi žuč.

U ovoj nedelji je već moguće i na običnom ultra-zvuku jasno odrediti pol bebe jer su spoljašnje karakteristike pola gotovo sasvim definisane.

Razvoj mozga se nastavlja, a u 13. nedelji trudnoće beba ima sinhronizovane pokrete ruku i nogu i namerno ih pomera da bi došla u neke položaje. I dalje je aktivna, pomera ruke i noge, može i sisati palac, mrštiti se i nastavlja da bezglasno plače.

Novi simptomi koji obeležavaju 2. trimestar

Osim trudničkog stomaka koji se sve više vidi, u 13. nedelji trudnoće bi trebalo da su sve tegobe rane trudnoće prošle ili su znatno blaže. Razlog za to je jednostavan – placenta proizvodi hormone i pomaže razvoj bebe pa telo majke nema tolike hormonalne oscilacije.

Jedan od najočitijih novih simptoma je pojačan vaginalni sekret koji će nastaviti se da se povećava kako trudnoća bude odmicala. Veće lučenje estrogena, ali i bolja prokrvljenost u karlici je zaslužna za ovaj simptom, ali i za porast seksualne želje koja će vas pratiti i u narednim mesecima. 

Hormon koji se pojačano luči od 13. nedelje trudnoće je relaksin koji treba da pripremi ligamente u telu majke na rast bebe, ali i za budući porođaj. Ovako rano to može biti dosta nezgodno pa trudnice postaju nespretnije ili im stvari ispadaju iz ruku.

Bol u donjem delu leđa postaje sve prisutniji, naročito ako se ne odmara dovoljno, a tada se javljaju i otečeni zglobovi nogu. Više nije moguće zanemarivati takve znakove pa je trudnici neophodan i duži odmor, ali i podela poslova.

I dalje važi pravilo zdrave ishrane, naročito sada kada se vrate svi ukusi i mučnina prođe. Za zdravlje vaše bebe i vas je mnogo bolje da povedete računa o tome kako se hranite nego da „jedete za dvoje“ i jedete sve što poželite u neograničenim količinama. Od 13. nedelje trudnoće o tome morate povesti posebno računa jer se kilogrami brzo nakupljaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget